Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2019 13:44 - Коментар върху “Приключено по давност”
Автор: mimogarcia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 423 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 КОМЕНТАР ВЪРХУ “ПРИКЛЮЧЕНО ПО ДАВНОСТ”

Преподавател: проф. д-р Лилия Райчева

Студент: Мимо-Гарсия Груев

Гледам “Приключено по давност” в YouTube. Трите части, качени през 2013 г., имат съответно 117, 12 и 8 хиляди гледания. В същото време песен на Малката и Денис Теофиков, публикувана преди два дни в същата платформа, има близо милион преглеждания. Това е достатъчно доказателство, за да осъзнаем от какво се вълнува масово обществото.

Но има и единици, които не сме забравили престъпленията на чудовищния режим, властвал до 1989-та…

Честно казано най-малко ме вълнува #Кой запали “Партийния дом”. Пределно ясно е, че това бе начин да изчезнат определени страници от архива. Лукавите усмивки на “свидетелите” са красноречиви. Ирония струи и от леви, и от десни. Индиректно ни споделят “Заметахме всичко, Вие търсете…”. Истината е, че и едните, и другите си оправиха животите. Първите нито бяха разследвани, нито бяха съдени, даже не бяха лустрирани. А вторите непочтено употребиха в своя изгода мъката на реално репресираните през комунизма.

Но някак си да отделиш над 165 минути ефирно време за тази сграда ми се струва много. По-важно е да си спомним за онези, които са си заминали по лагерите. Има малцина оцелели – при тях и 165 часа да разказват за издевателствата няма да стигнат…

Аз бих направил и филм “Фенът на Бийтълс”. Евентуаланата продукция е по истински случай: мой познат пребит в милицията заради изпратена от чужбина картичка на музикалната формация.

Мога да заснема и проект с една камера на три локации: кварталите “Белите брези” и “Иван Вазов”, както и улица “Раковска”. Ще го кръстя “Държавна кражба”. Ще разпитам собствените си роднини да разкажат как комунягите са присвоили частните ни имоти (представлявали сме май, май гадната буржоазия) и са вдигнали на тяхно място панелки за пристигащия от цялата страна пролетариат… Колко “умно” са постъпвали комунистите! Интернират от столицата интелигентните под предлог “врагове на народа” и настаняват Бай Ганьо от кол и въже… Сега се чудим защо населението из страната е любезно, а тук те гледат на кръв…

Е, на “Раковска” специално се извисява сграда на корпорация, от няколко години и хотел. Чужденците, отмарящи там, дори не подозират, че под краката им са закопани честта и достойнството на една фамилия.

Но фамилията какво значение има пред цял поробен народ, закотвен на едно място за 45 години…

Обаче какво стана като дойде демокрацията? Извърши се квази-реституция: вместо оригиналните хубави места даваха непотребни чукари, колкото да има върху какво да се плаща данък. Спретнаха няколко гръмки скандала с досиета от архива на Държавна сигурност, колкото да замажат очите на публиката. Една от жертвите на тази мръсна кампания бе Юлия Кръстева – световен учен. Кръстева е била принуждавана да се среща във Франция с представители на ДС в името на безопасността на родителите си, останали на територията на 16-тата република. Които сме чели досието й може с тъга да признаем каква игра е била принудена да играе Юлия: хем да говори, за да е в добри отношения с властта, хем да не навреди някому с думите си. Разбира се, жадния за разкъсване на успешните социум веднага се нахвърли върху Кръстева и я обвини във всички земни грехове. Същевременно същият социум не се замисли как тихомълком реалните палачи се измъкнаха и пряко, и преносно. 

А инак и преди 89-та, и сега не оценяваме и обругаваме можещите. Кръстева е интелектуално богатство. За нея Ролан Барт пише “Чужденката”. Но Барт преди 89-та е отричан у нас заради сексуалността си. Наскоро в София се проведе изложбата “Хомосоц”, която дава изчерпателни отговори какво се е случвало с хомосексуалните през комунизма. Също така България въвежда едновременно двойна дискриминация – от една страна “бракът е между жена и мъж”, от друга страна има ергенски данък. 

Au revoir!

Има ли такава държава?




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1923738
Постинги: 1802
Коментари: 2941
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031